PENYENGGARAAN SISTEM PENYAMAN UDARA DI KAMPUS KEJURUTERAAN USM

 

Jabatan Pembangunan menguruskan operasi dan penyenggaraan penyaman udara atau sistem hawa dingin.    

    Penyenggaraan berjadual dilaksana oleh penyedia perkhidmatan yang mempunyai pengetahuan dan kompetensi bagi melakukan kerja-kerja penyenggaraan sistem penyaman udara.

    Sistem penyaman udara PTJ disenggara setiap bulan secara berjadual. Jadual penyenggaraan bulanan dipamerkan pada laman web Jabatan Pembangunan. Pengguna atau staf PTJ boleh melihat jadual tersebut pada bahagian custodial info. Jadual  penyenggaraan dikemaskini setiap awal bulan.

 

 

JENIS-JENIS PENYAMAN UDARA


window unit

centralized duet unit

ceiling cassette unit Wall Maunted Unit
ceiling exposed unit ceiling conceated with ducted unit  
   

 

variable refrigerant flow

 

 

KITARAN SISTEM PENYAMAN UDARA JENIS CHILLER

 

kitaran sistem penaman udara

 

 

 

SISTEM PENYAMAN UDARA DAN PENYENGGARAANNYA

 

sistem penyaman udara

Penyaman udara bukan sahaja bertindak sebagai pendingin. Ia juga akan memberi keselesaan dengan mengatur suhu sekeliling, tahap kelembapan,kandungan oksigen dan mewujudkan kandungan udara yang segar dari bahan-bahan tercemar. Servis berjadual dan penyelenggaraan berterusan perlu dilakukan oleh penyedia perkhidmatan yang terlatih bagi:-

Menghalang kerosakan yang tidak dijangka – penjimatan kos penyelenggaraan dan memastikan keselesaan.

Melanjutkan jangka hayat produk – penjimatan kos penyelenggaraan dan memastikan keandalan (reliability)

Memastikan berfungsi pada prestasi optimum – penjimatan kos elektrik atau amalan kecekapan tenaga.

Memastikan kualiti udara dalam bangunan baik –  kualiti hidup sihat dan sejahtera

 

16062011478.jpg  Bagi unit penyaman udara yang terkini dan bertujuan untuk kecekapan tenaga, sistemnya mengawal pemampat   (compressor)  bekerja. Sekiranya unit telah mencapai paras suhu seperti yang dikehendaki, maka sistem akan   meminimumkan compressor bekerja. Adalah dinasihatkan melaras suhu nominal pada 24 darjah celcius sahaja   dan dielak kehilangan haba (e.g. pintu serta tingkap perlu sentiasa ditutup). Ini sekaligus boleh memanjangkan   hayat pemampat (compressor).

  Keselesaan (comfort) boleh didapati apabila suhu udara bilik adalah 24 °C  (75 °F), kelembapan udara bilik adalah   50 %RH hingga 65 %RH (Relative Humidity) dan tahap kebisingan (noise level) adalah 42 dBA. Penyaman udara   boleh menghasilkan udara yang sedemikian serta menyaring (filter) kekotoran atau habuk di dalam udara bilik.   Hasilnya udara bilik menjadi bersih, nyaman dan bebas dari habuk.

 

 

 

 

 

COOLING TOWER /SISTEM PENYEJUKAN AIR ( WATER COOLED SYSTEM )

 

DEFINISI

Pada sistem penyejukan dan penyamanan udara yang menggunakan sistem pendinginan air, haba yang diserap dan dimampat disingkirkan kepada suatu medium, iaitu air. Air yang digunakan untuk menyerap haba ini akan menyingkirkan haba ke udara dan disejukkan semula dengan menggunakan peralatan
yang dinamakan menara pendinginan. Dengan perkataan lain, menara pendinginan adalah alat yang digunakan untuk menyejukkan air dari pemeluwap dingin – air yang menyerap haba dari penyejat dan pemampat. Sebarang kesumbatan dan kekotoran dalam cooling tower ini akan mempengaruhi kapasiti penyejukan penyamanan udara terbabit.

 

 

FUNGSI MENARA PENDINGIN

Fungsi menara pendingin ialah untuk menyingkirkan haba ke udara sekeliling dan menyejukkan air panas
yang menyerap haba dari pemeluwap dingin – air. Sistem ini dianggap paling ekonomik di mana menara pendinginan digunakan untuk sistem pendinginan semula air. Dengan cara ini air hanya berkurangan dalam kitar penyejukan air akibat daripada penyejatan. Menara pendinginan menyejukkan air dari pemeluwap dingin – air dengan bantuan proses peredaran udara.

 

 

PRINSIP DAN BINAAN MENARA PENDINGINAN ( COOLING TOWER )

Prinsip kerja cooling tower berdasarkan kitaran air melalui pemeluwap dingin – air, pam air dan komponen dalaman cooling tower. Pam air akan menyedut air dari bahagian bawah takungan dan diemparkan ke dalam pemeluwap dingin – air. Air yang bersuhu rendah yang diemparkan itu akan menyerap haba dari bahan pendingin didalam tiub pemeluwap dan dibawa ke bahagian semburan diatas menara pendinginan. Air yang disemburkan itu akan jatuh keatas isian atau tambakan yang keadaanya berlapis. Semasa air yang disemburkan jatuh di atas tambakan, udara luar yang yang bertiub dari arah tepi menara akan membawa wap panas yang terpeluwap daripada air panas naik ke atas menara dan kipas di puncak menara menolong mempercepatkan proses penyingkiran haba. Air yang jatuh di atas tambakan akan dikumpulkan semula ke dalam takungan pembuangan haba. Air yang sejuk ini akan dipamkan semula ke dalam pemeluwap . Untuk mengelakkan kekotoran masuk ke dalam kitaran air, penapis atau turas air dipasangkan pada paip air sebelum masuk kedalam pam air dan juga di dalam cooling tower.

Biasanya menara pendinginan beroperasi untuk mendapatkan data berikut :-
a) Suhu air alur masuk : 35º C hingga 37 º C
b) Suhu air alur keluar : 30º C hingga 32 º C
c) Suhu bebuli basah alur masuk : 27 º C

Kuantiti air pendingin : 131/minit x tan penyejukan (1 tan penyejukan = 16 758 kj/jam)

 

kitaran air menara pendingin

Kitaran air menara pendingin.

 

cooling towelmetering pump

 

 

MENARA PENDINGIN (COOLING TOWER) DI KAMPUS KEJURUTERAAN USM DI SERVIS SETIAP BULAN

 

Bagi mengekalkan prestasi menara pendingin sebagai penyejuk cekap tenaga, servis berkala dijalankan. Pemeriksaan, pembersihan dan langkah pencegahan dilakukan ke atas menara tersebut termasuk pepasangan paip, pump , motor dan lantai supaya sentiasa dalam keadaan baik. Pembersihan juga mengelakkan berlakunya pencemaran disebabkan bacteria legionella.  Rawatan kualiti air dijalankan dengan suntikan bahan kimia mengikut sukatan dan dikawal oleh metering pump pada setiap cooling tower.

 

DI ANTARA SERVIS BULANAN YANG BIASA DILAKUKAN:-

 

Membersihkan perapi udara panel luar        

Membersihkan penapis udara

Semakan untuk kebocoran bahan pendingin.

Memeriksa unit untuk kemerosotan bahagian

Memeriksa sistem dan keadaan beroperasi

Membersihkan paip saluran air

Mengambil bacaan arus elektrik dan tekanan gas.

Menjalankan diagnostik ke atas sistem

Menyiasat kualiti media

 

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Saudara Effadly di dveffadly@eng.usm.my


Hakcipta Terpelihara © 2011 Jabatan Pembangunan Kampus Kejuruteraan USM